آشنایی با مالیات بر ارزش افزوده سال 1403

آشنایی با مالیات بر ارزش افزوده سال 1403

69 بازدید | تاریخ انتشار: پنج‌شنبه, 23 فروردین 1403

بر اساس لایحه بودجه ۱۴۰۳، نرخ مالیات بر ارزش افزوده یک درصد افزایش می‌یابد و به ۱۰ درصد می‌رسد، بنا به آن به مواد زیر توجه کنید

سازمان امور مالیاتی در خصوص افزایش نرخ مالیات بر ارزش افزوده از ۹ درصد به ۱۰ درصد اطلاعیه صادر کرد. در این راستا با ما همراه گردید.

مالیات بر ارزش افزوده چیست؟

مالیات بر ارزش افزوده که به اختصار به عنوان VAT شناخته می‌شود، یکی از ابزارهای مالی دولت‌ها برای جمع‌آوری درآمدهای مالیاتی است. این مالیات توسط دولت بر روی محصولات و خدمات اعم از شخص حقوقی و حقیقی اعمال می‌شود و از زمان تولید تا توزیع می‌بایست پرداخت شود. برای درک بهتر مفهوم مالیات بر ارزش افزوده، می‌توانیم به یک مثال ساده نگاه کنیم. به عنوان مثال، وقتی یک لباس تولید می‌شود، تا زمانی که به دست مصرف ‌کننده برسد، از مراحل مختلف تولید و توزیع عبور می‌کند. هر مرحله از این روند خدمات مختلفی را شامل می‌شود که هر یک از آنها به عنوان یک مرحله مالیات بر ارزش افزوده در نظر گرفته می‌شود و نیاز است که مالیات مربوط به آن پرداخت شود.
برای اطلاع از مالیات بر ارزش افزوده سال ۱۴۰۳ با ما همراه باشید.

مالیات بر ارزش افزوده چیست؟

مالیات بر ارزش افزوده سال 1403

با تصویب قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور و به منظور تأمین منابع لازم برای متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان لشکری، کشوری و صندوق فولاد، نرخ مالیات بر ارزش افزوده موضوع ماده (۷) قانون مالیات بر ارزش افزوده در سال ۱۴۰۳ به میزان یک واحد درصد (از ۹٪ به ۱۰٪) افزایش یافته است.
بنابراین، اشخاص مشمول نظام مالیات بر ارزش افزوده در موارد عرضه کالا و خدمات مشمول (به استثنای کالاهای خاص موضوع ماده (۲۶) قانون مالیات بر ارزش افزوده که دارای نرخ‌های جداگانه‌ای می‌باشند) مکلف‌اند از ابتدای سال ۱۴۰۳ و در زمان صدور صورتحساب مالیات و عوارض ارزش افزوده را به نرخ ۱۰ درصد در صورتحساب درج و از خریدار دریافت نمایند.

مالیات بر ارزش افزوده سال 1403

سامانه پرداخت مالیات بر ارزش افزوده چیست؟

برای پرداخت مالیات بر ارزش افزوده، کسب‌ و ‌کارها باید به‌ طور فصلی و سه ماه یکبار، طبق قانون، مالیات خود را پرداخت کنند. آنها موظف‌اند تا ۱۵ روز پس از پایان هر فصل به سامانه my.tax.gov.ir مراجعه کرده و مالیات خود را پرداخت نمایند. در صورتی که پرداخت مالیات در مدت زمان قانونی صورت نگیرد، جریمه دیرکرد به مبلغ مورد نظر افزوده خواهد شد. این پرداخت‌ها از طریق سامانه مالیات بر ارزش افزوده به‌ صورت آنلاین قابل انجام است. این سامانه ایجاد شده است تا خدمات دولتی مانند استعلام و بررسی گواهی ارزش افزوده به ‌صورت آنلاین ارائه شود و نیازی به مراجعه حضوری نباشد.
برای استفاده از این سامانه، کاربران باید ابتدا ثبت‌نام خود را انجام دهند و نام کاربری و رمز عبور دریافت کنند. سپس می‌توانند اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده خود را ارسال کنند. این سامانه خدمات مختلفی را به صورت غیرحضوری به مودیان مالیاتی ارائه می‌دهد که باعث سرعت و سهولت بیش‌تری در انجام امور مربوط به مالیات می‌شود.
همچنین، مودیان مالیاتی می‌توانند برای دریافت گواهینامه ارزش افزوده خود، از طریق بخش مدیریتی سامانه ارزش افزوده به آدرس www.evat.ir نام‌نویسی کنند که پس از مدتی گواهینامه ارزش افزوده به آنها صادر خواهد شد.

سامانه پرداخت مالیات بر ارزش افزوده چیست؟

زمان پرداخت مالیات بر ارزش افزوده

بر اساس قانون مالیات بر ارزش افزوده، وظیفه پرداخت این مالیات هر ۹۰ روز یکبار است ولی تنفس ۱۵ روزه نیز وجود دارد. افرادی که مشمول این قانون هستند باید اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده خود را ارائه و مبلغ مورد نظر را پرداخت نمایند، در غیر این صورت جریمه دیرکرد برای آنها در نظر گرفته می‌شود که باید آن را پرداخت کنند.
نکته مهم در این زمینه این است که فروش کالاها و خدمات به خارج از کشور مشمول مالیات بر ارزش افزوده نمی‌شود. از سوی دیگر، هر کالای قانونی که وارد کشور می‌شود باید مالیات بر ارزش افزوده آن کسر شده و سپس می‌تواند از گمرک خارج شود.

نحوه محاسبه مالیات بر ارزش افزوده به چه صورت است؟

در مورد محاسبه مالیات بر ارزش افزوده، یک سری روش‌های مخصوص وجود دارد که بسته به نوع فعالیت اقتصادی، متفاوت هستند. این روش‌ها بر اساس چهار فصل طبقه‌بندی شده‌اند و هر یک شرایط خاص خود را دارند. به عنوان مثال، حساب مالیات بر ارزش افزوده برای خرید کالا به نسبت به فروش کالا متفاوت است و همچنین حساب عوارض خرید کالا نیز فرق می‌کند.
مبلغ مالیات بر ارزش افزوده بر اساس ارزش کالا یا خدمات مورد نظر محاسبه و پرداخت می‌شود. ارزش کالا بر اساس صورت حساب خرید کالا تعیین می‌شود و در صورت عدم وجود صورت حساب، اسناد و مدارکی که ارزش واقعی کالا یا خدمات را نشان می‌دهند، استفاده می‌شود. در صورت عدم وجود هیچ سندی، مالیات بر اساس بهای روز محاسبه می‌شود.

نحوه محاسبه مالیات بر ارزش افزوده به چه صورت است؟

جریمه عدم ارسال اظهارنامه ارزش افزوده چیست؟

سازمان امور مالیاتی کشور برای ارسال اظهارنامه ارزش افزوده مهلتی را تعیین می‌کند و در صورتی که مودیان در زمان مقرر اقدام به ارسال اظهارنامه ارزش افزوده نکنند، جریمه برای آنها تعیین می‌شود. این جریمه‌ها به هیچ وجه قابل بخشش نیستند.
حتی اگر شرکت‌ها یا اشخاص حقیقی و حقوقی هیچ فعالیت مالی نداشته باشند، آنان موظف هستند اظهارنامه ارزش افزوده را به سازمان امور مالیاتی ارائه کنند. برای جلوگیری از دریافت جریمه، باید اظهارنامه ارزش افزوده همراه با مدارک مربوطه ارائه شود. در نتیجه، نداشتن فعالیت مالی نباید بهانه‌ای برای ارسال نکردن اظهارنامه ارزش افزوده باشد!
مواردی که باعث می‌شود به مشمولان پرداخت مالیات بر ارزش افزوده جریمه تعلق بگیرد عبارت‌اند از:

  1. عدم ثبت نام در سامانه در مهلت تعیین شده.
  2. عدم صدور صورتحساب به خریدار کالا یا خدمات.
  3. ثبت نادرست ارزش ریالی کالا یا خدمات در صورتحساب رسمی با کد اقتصادی.
  4. عدم تکمیل اطلاعات صورتحساب قانونی توسط فروشنده.
  5. عدم ارائه اظهارنامه قانونی.
  6. عدم ارائه دفاتر قانونی پلمپ شده شرکت‌ها و مؤسسات مشمول.
  7. عدم پرداخت بدهی یا تقسیط آن در مهلت تعیین شده.

مواردی که از مالیات بر ارزش افزوده معاف هستند چیست؟

اگر کالایی شامل تخفیف‌هایی برای خریدار باشد، مالیات بر ارزش افزوده برای آن محاسبه نمی‌شود. همچنین، مالیاتی که قبلاً بواسطهٔ عرضه ‌کننده کالا یا خدمات پرداخت شده است، دیگر نیاز به تکرار ندارد. هر نوع مالیات غیرمستقیم و یا عوارضی که در زمان عرضه کالا یا خدمات پرداخت شده است، مشمول مالیات بر ارزش افزوده مجدد نمی‌شود. اما اشیاء غیرمنقول برای اشخاص حقیقی و حقوقی از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معاف هستند.
از سوی دیگر، برخی اقلام از جمله فرش دستباف، محصولات اساسی مانند قند، شکر، برنج، گندم و شیر خشک نیز مشمول مالیات بر ارزش افزوده نمی‌شوند. همچنین، تجهیزات مربوط به فرودگاه‌ها در راستای عملیات ناوبری و فعالیت‌های صندوق‌های قرض‌الحسنه، همه خدمات بانکی و موسسات اعتباری و صندوق‌های تعاونی نیز از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده معاف هستند. همچنین، تمام محصولات کشاورزی که هنوز فرآوری نشده‌اند، خوراک دام و طیور، و خدمات درمانی، توانبخشی، دارویی، پژوهشی، نظامی و انتظامی نیز از این مالیات معاف می‌باشند.

نظرات شما درباره آشنایی با مالیات بر ارزش افزوده سال 1403
امتیاز: