ضرب المثل ها

داستان ضرب المثل میمون پیر دستش را داخل نارگیل نمی کند؛ معنی، ریشه و کاربرد
داستان ضرب المثل میمون پیر دستش را داخل نارگیل نمی کند؛ معنی، ریشه و کاربرد

ضرب المثل «میمون پیر دستش را داخل نارگیل نمی کند» به تجربه و احتیاطی اشاره دارد که انسان با گذشت زمان و روبه رو شدن با پیامدهای تصمیم های مختلف به دست می آورد. منظور این نیست که فرد باتجربه از هر کاری می ترسد؛ بلکه می داند هر فرصتی ارزش امتحان کردن ندارد و گاهی کنار کشیدن از یک وسوسه، نشانه ترس نیست، بلکه نتیجه شناخت خطر است. داستانی که برای این مثل نقل می شود بیشتر رنگ و بوی روایت عامیانه دارد و نمی توان آن را با اطمینان به یک واقعه تاریخی مشخص نسبت داد.

31 مرداد 73
داستان ضرب المثل اگه بگه ماست سفیده، من میگم سیاهه
داستان ضرب المثل اگه بگه ماست سفیده، من میگم سیاهه

ضرب المثل «اگه بگه ماست سفیده، من میگم سیاهه» به رفتار کسی اشاره دارد که از روی لجبازی، مخالفت یا دشمنی، حتی با یک حقیقت روشن هم مخالفت می کند. این اصطلاح زمانی به کار می رود که فردی بدون توجه به واقعیت، صرفا برای رد کردن حرف دیگری موضع مخالف می گیرد. درباره داستان تاریخی مشخص این ضرب المثل سند قطعی شناخته شده ای وجود ندارد و روایت های موجود بیشتر در قالب فرهنگ شفاهی و داستان های عامیانه نقل شده اند. شناخت معنی، کاربرد و مفهوم این ضرب المثل نشان می دهد که چرا لجاجت می تواند حتی یک گفتگوی ساده را به اختلاف تبدیل کند.

18 مرداد 77
داستان ضرب المثل آش کشک خاله ات، بخوری پاته، نخوری پاته
داستان ضرب المثل آش کشک خاله ات، بخوری پاته، نخوری پاته

ضرب المثل «آش کشک خاله ات، بخوری پاته، نخوری پاته» از مشهورترین مثل های فارسی است که به موقعیت هایی اشاره دارد که فرد هیچ حق انتخاب واقعی ندارد و ناچار است تصمیم یا خواسته ای را بپذیرد؛ چه آن را دوست داشته باشد و چه نه. این مقاله به بررسی داستان رایج این ضرب المثل، معنی، ریشه، کاربردهای امروزی، مفهوم روان شناسی، معادل انگلیسی، ضرب المثل های مشابه و پاسخ به پرسش های متداول درباره آن می پردازد.

07 مرداد 87
داستان ضرب المثل به پایان آمد این دفتر حکایت همچنان باقیست
داستان ضرب المثل به پایان آمد این دفتر حکایت همچنان باقیست

برخلاف بسیاری از ضرب المثل‌های فارسی که از حکایت‌های عامیانه یا رویدادهای تاریخی شکل گرفته‌اند، عبارت «به پایان آمد این دفتر، حکایت همچنان باقی است» در اصل یک بیت شعر است که به مرور زمان وارد زبان مردم شده و به صورت ضرب المثل به کار می‌رود.

این جمله زمانی استفاده می‌شود که یک ماجرا، گفتگو یا اتفاق به ظاهر به پایان رسیده، اما اصل داستان هنوز ادامه دارد یا مسائل مهم‌تری در پیش است. امروزه این عبارت را در گفتگوهای روزمره، کتاب‌ها، فیلم‌ها و حتی گزارش‌های خبری نیز زیاد می‌شنویم.

24 تیر 184
داستان ضرب المثل یک بار جستی ملخک
داستان ضرب المثل یک بار جستی ملخک

برخی ضرب المثل‌های فارسی تنها چند کلمه هستند، اما مفهوم آن‌ها تجربه‌ای است که بارها در زندگی تکرار می‌شود. ضرب المثل «یک بار جستی ملخک» از جمله همین مثل‌هاست. این جمله معمولاً زمانی گفته می‌شود که فردی تصور می‌کند با یک یا چند بار زیرکی، فریب یا فرار از مشکل می‌تواند همیشه موفق باشد، در حالی که چنین شرایطی دوام زیادی ندارد.

این ضرب المثل در اصل ادامه‌ای دارد که کمتر در گفتگوهای روزمره بیان می‌شود: «یک بار جستی ملخک، دو بار جستی ملخک، آخر به دست باغبون می‌افتی ملخک.» همین ادامه، مفهوم اصلی مثل را به‌خوبی نشان می‌دهد؛ فرار و زرنگی همیشه ادامه پیدا نمی‌کند و هر اشتباهی بالاخره پیامد خود را خواهد داشت.

22 تیر 98
داستان ضرب المثل آسه برو آسه بیا که گربه شاخت نزنه
داستان ضرب المثل آسه برو آسه بیا که گربه شاخت نزنه

بسیاری از ضرب المثل‌های فارسی از دل اتفاقات ساده روزمره به وجود آمده‌اند، اما مفهومی عمیق را در خود جای داده‌اند. ضرب المثل «آسه برو آسه بیا که گربه شاخت نزنه» نیز از همان جمله‌هایی است که تقریباً همه آن را شنیده‌اند، اما کمتر کسی از داستان شکل‌گیری و مفهوم اصلی آن خبر دارد.

این ضرب المثل زمانی به کار می‌رود که به فردی توصیه می‌کنند بی‌سر و صدا، محتاط و بدون جلب توجه کاری را انجام دهد تا با دردسر، مخالفت یا مانعی روبه‌رو نشود. در ادامه، داستان این ضرب المثل، معنی دقیق آن و نمونه‌هایی از کاربردش را مرور می‌کنیم.

20 تیر 103
ضرب المثل دیگ به دیگ می‌گه روت سیاه
ضرب المثل دیگ به دیگ می‌گه روت سیاه

ضرب المثل «دیگ به دیگ می‌گه روت سیاه» زمانی استفاده می‌شود که فردی عیب یا ایرادی را در دیگری می‌بیند و به او انتقاد می‌کند، در حالی که خودش همان عیب یا حتی ایراد بزرگ‌تری را دارد. این ضرب‌المثل یکی از پرکاربردترین مثل‌های ایرانی در انتقاد از رفتارهای دوگانه، قضاوت‌های ناعادلانه و نادیده گرفتن اشتباهات شخصی است. داستان این مثل با زبانی ساده و طنزآمیز به ما یادآوری می‌کند که پیش از انتقاد از دیگران، بهتر است ابتدا به رفتار و عملکرد خودمان نگاه کنیم.

10 تیر 113
ضرب المثل از این ستون به آن ستون فرج است
ضرب المثل از این ستون به آن ستون فرج است

ضرب المثل «از این ستون به آن ستون فرج است» زمانی به کار می‌رود که فردی امیدوار باشد با گذشت زمان، شرایط دشوار تغییر کند و راه‌حلی برای مشکل پیدا شود. این مثل به ما یادآوری می‌کند که گاهی صبر و فرصت دادن به زمان می‌تواند باعث تغییر اوضاع و برطرف شدن مشکلات شود. امروزه این ضرب‌المثل در موقعیت‌هایی استفاده می‌شود که فرد برای بهبود شرایط به زمان بیشتری نیاز دارد یا امیدوار است اتفاقات آینده به نفع او رقم بخورند.

08 تیر 89
نظرات شما درباره ضرب المثل ها
امتیاز:
آخرین مقالات