پاپریکا ادویه ای است که از فلفل های خشک گیاه Capsicum annuum تهیه می شود. در انواع شیرین، دودی و گرم و همچنین رنگ های متنوعی مانند قرمز، نارنجی و زرد موجود است. پاپریکا در سراسر جهان به خصوص در غذاهای برنجی و خورش ها استفاده می شود.
این نه تنها سرشار از آنتی اکسیدان است، بلکه ویتامین ها و مواد معدنی نیز دارد. این مقاله در رابطه با خواص پاپریکا با پشتوانه علمی ارائه شده است.
قابل ذکر است که این مقدار کم تقریباً 20 درصد از نیاز روزانه شما به ویتامین A را تامین می کند. این ادویه همچنین حاوی انواع آنتی اکسیدان ها است که با آسیب سلولی ناشی از مولکول های واکنشی به نام رادیکال های آزاد مبارزه می کند. آسیب رادیکال های آزاد با بیماری های مزمن از جمله بیماری قلبی و سرطان مرتبط است. به این ترتیب، خوردن غذاهای غنی از آنتی اکسیدان ممکن است به پیشگیری از این شرایط کمک کند. آنتی اکسیدان های اصلی پاپریکا به خانواده کاروتنوئیدها تعلق دارند و شامل بتا کاروتن، کپسانتین، زآگزانتین و لوتئین می باشند.
پاپریکا حاوی چندین ماده مغذی است که ممکن است سلامت چشم را تقویت کند، از جمله ویتامین E، بتا کاروتن، لوتئین و زآگزانتین . در واقع، این مواد مغذی در رژیم غذایی موجب کاهش خطر ابتلا به دژنراسیون ماکولا (AMD) و آب مروارید مرتبط با سن مرتبط هستند. به ویژه، لوتئین و زآگزانتین، که به عنوان آنتی اکسیدان عمل می کنند، ممکن است از آسیب به چشم جلوگیری کنند.
در یک مطالعه بر روی بیش از 1800 زن، افرادی که بیشترین میزان مصرف لوتئین و زآگزانتین را در رژیم غذایی داشتند، 32 درصد کمتر از آنهایی که کمترین میزان مصرف را داشتند، در معرض ابتلا به آب مروارید بودند. مطالعه دیگری روی 4519 بزرگسال نیز نشان داد که مصرف بیشتر لوتئین و زآگزانتین با کاهش خطر ابتلا به AMD مرتبط است.
برخی از انواع پاپریکا، به ویژه انواع داغ، حاوی ترکیب کپسایسین هستند. تصور میشود که کپسایسین برای کاهش التهاب و درد به گیرندههای سلولهای عصبی شما متصل میشود. بنابراین، ممکن است در برابر انواع شرایط التهابی و خودایمنی، از جمله آرتریت، آسیب عصبی، و مشکلات گوارشی محافظت کند.
چندین مطالعه نشان میدهد که کرمهای موضعی حاوی کپسایسین به کاهش درد ناشی از آرتریت و آسیب عصبی کمک میکنند، اما تحقیقات روی قرصهای کپسایسین محدودتر است. در مطالعهای بر روی 376 بزرگسال مبتلا به بیماریهای گوارشی، مکملهای کپسایسین به جلوگیری از التهاب و آسیب معده کمک کردند. مطالعه دیگری روی موشها نشان داد که 10 روز مکملهای کپسایسین باعث کاهش التهاب مرتبط با وضعیت عصبی خود ایمنی میشود.
پاپریکا ممکن است برای سطح کلسترول شما مفید باشد. به ویژه، کپسانتین، یک کاروتنوئید در این ادویه محبوب، ممکن است سطح کلسترول HDL (خوب) را افزایش دهد، که با خطر کمتر بیماری قلبی مرتبط است.
یک مطالعه دو هفتهای نشان داد که موشهایی که با رژیمهای غذایی حاوی پاپریکا و کپسانتین تغذیه میشدند، در مقایسه با موشهایی که رژیم غذایی کنترل داشتند، افزایش قابلتوجهی در سطح HDL داشتند. کاروتنوئیدهای موجود در پاپریکا همچنین ممکن است به کاهش سطح کلسترول تام و LDL (بد) کمک کند که با افزایش خطر بیماری قلبی مرتبط است.
ترکیبات متعدد موجود در پاپریکا ممکن است از سرطان محافظت کند. نشان داده شده است که چندین کاروتنوئید پاپریکا، از جمله بتا کاروتن، لوتئین و زآگزانتین، با استرس اکسیداتیو مبارزه می کنند، که تصور می شود خطر ابتلا به برخی سرطان ها را افزایش می دهد.
قابل ذکر است، در یک مطالعه روی تقریباً 2000 زن، کسانی که دارای بالاترین سطح خونی بتاکاروتن، لوتئین، زآگزانتین و کاروتنوئیدهای کل بودند، 25 تا 35 درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه بودند. علاوه بر این، کپسایسین موجود در پاپریکا ممکن است با تأثیرگذاری بر بیان چندین ژن، رشد و بقای سلول های سرطانی را مهار کند. با این حال، تحقیقات گسترده تری در مورد پتانسیل ضد سرطانی این ادویه مورد نیاز است.
کپسایسین موجود در پاپریکا ممکن است به مدیریت دیابت کمک کند. به این دلیل که کپسایسین ممکن است بر ژنهای دخیل در کنترل قند خون تأثیر بگذارد و آنزیمهایی را که قند را در بدن شما تجزیه میکنند، مهار کند. همچنین ممکن است حساسیت به انسولین را بهبود بخشد. در یک مطالعه 4 هفته ای بر روی 42 زن باردار مبتلا به دیابت، مصرف روزانه 5 میلی گرم مکمل کپسایسین به طور قابل توجهی سطح قند خون پس از غذا را در مقایسه با دارونما کاهش داد.
یک مطالعه 4 هفته ای دیگر روی 36 بزرگسال نشان داد، که رژیم غذایی حاوی فلفل قرمز حاوی کپسایسین به طور قابل توجهی سطح انسولین خون را بعد از غذا در مقایسه با رژیم غذایی بدون فلفل کاهش می دهد. سطوح پایین انسولین معمولاً نشان دهنده کنترل بهتر قند خون است .
پاپریکا سرشار از آهن و ویتامین E است، دو ریزمغذی که برای خون سالم حیاتی هستند. آهن بخش مهمی از هموگلوبین است، پروتئینی در گلبولهای قرمز خون که به حمل اکسیژن در سراسر بدن کمک میکند، در حالی که ویتامین E برای ایجاد غشاهای سالم برای این سلولها مورد نیاز است.
بنابراین، کمبود هر یک از این مواد مغذی ممکن است تعداد گلبول های قرمز شما را کاهش دهد. این می تواند باعث کم خونی شود، وضعیتی که با خستگی، پوست رنگ پریده و تنگی نفس مشخص می شود. در واقع، یک مطالعه روی 200 زن جوان، مصرف کم آهن را با افزایش تقریباً 6 برابری خطر کم خونی در مقایسه با مصرف کافی مرتبط دانست. علاوه بر این، مطالعات حیوانی نشان می دهد که ویتامین E در ترمیم آسیب به گلبول های قرمز خون بسیار موثر است و کمبود این ویتامین ممکن است منجر به کم خونی شود.
پاپریکا یک ادویه همه کاره است که می توان آن را در بسیاری از غذاها گنجاند. این در سه نوع اصلی وجود دارد که از نظر طعم و رنگ بر اساس کشت و پردازش فلفل متفاوت است.
پاپریکای شیرین علاوه بر شیرینی، حالتی دودی نیز دارد. می توان از آن به عنوان چاشنی گوشت، سالاد سیب زمینی و تخم مرغ استفاده کرد. پاپریکا داغ طعم تندتری دارد و اغلب به سوپ ها و خورش هایی مانند گولش مجارستانی اضافه می شود. در نهایت، طعم شیرین و دودی پاپریکا دودی با غذاهای برنج، عدس و لوبیا بهترین کار را دارد. همچنین میتوانید پاپریکا را با پاشیدن یک قطره روی تخممرغ آب پز، سبزیجات خرد شده، دیپ، برنج پخته شده، سیبزمینی سوخاری و سالاد به وعدههای غذایی ساده و روزمره اضافه کنید.
در حالی که مکمل های پاپریکا نیز در دسترس هستند، تحقیقات بسیار محدودی در مورد ایمنی و اثربخشی آنها وجود دارد. پاپریکا یک ادویه رنگارنگ است که از فلفل های آسیاب شده به دست می آید. انواع مختلفی از ترکیبات مفید از جمله ویتامین A، کپسایسین و آنتی اکسیدان های کاروتنوئیدی را ارائه می دهد. این مواد ممکن است به جلوگیری از التهاب و بهبود کلسترول، سلامت چشم و سطح قند خون، از جمله فواید دیگر کمک کنند.
می توانید این ادویه را به انواع غذاها و آشپزی از جمله گوشت، سبزیجات، سوپ و تخم مرغ اضافه کنید.